Yemek yedikten sonra kusmak olarak adlandırılan olay bulimia nevroza olarak bilinen psikosomatik bir bozukluktur. Yemek yedikten sonra kusmak, bulimia nevroza adı verilen psikolojik bir bozukluktur. Çoğunlukla sosyo – ekonomik durumu yüksek olan ailelerde ve yine sosyo – ekonomik durum olarak yüksek olan ülkelerde görülen bir hastalıktır. Fakat son zamanlarda Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler de de yemek yedikten sonra kusma hastalığı olan bulimia nevroza görülmeye başlanmıştır. Bulimia nevroza hastalığı her iki cinstede görülmesinin yanı sıra genç kızlarda erkeklerden çok daha fazla görülmektedir.
Yemek Yedikten Sonra Kusma (Bulimia Nevroza) ‘nın Belirtileri Nelerdir?
- Olmadığı halde kendisini fazla şişman hissetmek
- Yemek yediği zaman kontrolü kaybetme hissi
- Aşırı yemek yemek ve yeme krizleri
- Kilo almaktan aşırı korkmak
- Kilo ve öz benlik arasında bağlantı kurmaya çalışmak
- Beden görüntüsü ile aşırı takıntılı olmak
- Devamlı bir diyet yapma çabasında olmak
- Yemek yemekten utanma
- Gizli gizli yemek yemek
- Sahip olduğu kilodan utanmak
- Yemek yedikten sonra suçluluk duygusu hissetmek
- Ağır diyetler yapmak
- Yemek yedikten sonra kusmaya çalışmak
- Yemek yedikten sonra ağır egzersizler yapmak
- Depresyon
- Kendine zarar verici hareketlerde bulunmak.
Yemek Yedikten Sonra Kusmak Ne Sıklıkla Görülür?
Bulimia nevroza yani yemek yedikten sonra kusma dünya üzerinde her 100 insan içinde 1 ile 2 kişinin sahip olduğu bir hastalıktır. Fakat bulimianın tek tek olan semptomları daha yaygın görülmektedir ve her 100 insanın 5’inde görülür. Bulimia nevroza en çok kadınlar ve genç kızları etkilemektedir.
Yemekten Sonra Kusma Nasıl Ve Neden Oluşur?
Yemek yedikten sonra kusmanın nedenleri arasında, daha çok batılı ülkelerde ince olan kişilerin güzel olduğu anlayışına sahip olunması ve mükemmelliyetçilik sayılabilir. Ancak çevresel faktörler, düşük benlik saygısı, genetik faktörler de bu hastalığı tetikleyebilir.
Yemek yedikten sonra kusma nasıl tedavi edilir?
Yemek yedikten sonra kusma rahatsızlığına, bilişsel davranışçı psikoterapiye göre yapılan bir tedavinin etkili olacağı bilinmektedir.Ayakta tedavinin zor olduğu durumlarda ise genellikle psikiyatri kliniklerinin varsa yeme bozuklukları veya psikosomatik hastalıklar servisinde yatarak tedavi uygulanması uygundur.